Gołąb grzywacz - opis gatunku

Świat pełen jest ciekawych stworzeń – dzięki nowoczesnym technologiom jesteśmy w stanie dowiedzieć się o nich o wiele więcej niż niegdyś, poznać ich zwyczaje oraz wiele zobaczyć na własne oczy, choć zwykle nie na żywo. Są jednak i takie gatunki, które towarzyszą nam niemal na co dzień, ale o których i tak niewiele wiemy – zatem warto dowiedzieć się więcej! Gołąb grzywacz to ptak szeroko znany w całej Europie, jak również w Afryce i w Azji. Jest to gatunek niezagrożony, wyróżniający się pewnymi szczególnymi cechami, które opisane zostaną w artykule!

Gołąb grzywacz

Gołąb grzywacz występuje przede wszystkim na terenie lasów oraz gęstych zarośli. To naturalne środowisko tego ptaka, jak też jego miejsce lęgowe. W tej chwili jednak na terenach leśnych można go spotkać przede wszystkim w zimie – w trakcie innych miesięcy zasiedla również parki i miejskie skwery. Są miasta, gdzie gołębi jest mało, ale i takie, które są wręcz znane z ich licznego występowania – a latają swobodnie po całym miasteczku.

Jeśli chodzi o ogólny wygląd, osobniki zarówno płci damskiej, jak i męskiej ważą około 450 gramów, mierzą 41 centymetrów, a rozpiętość ich skrzydeł wynosi 78 centymetrów. Gołąb grzywacz posiada kilka charakterystycznych cech, odróżniających ten gatunek od pozostałych. Na przykład mimo różnego umaszczenia zawsze wyróżnia się widocznymi, białymi piórami na zgięciach skrzydeł. W czasie lotu pióra te dostrzegalne są podczas lotu jako białe pasma ciągnące się od środka skrzydła w dół. Kolejne, wyróżniające gołębie grzywacze cechy to:

- białe łaty po obu stronach karku (oprócz młodocianych osobników, które ich często nie mają)

- większe ciało niż u pozostałych gołębi

- wydatniejszy niż u innych gołębi brzuch

- dłuższy niż u innych gatunków ogon.

gołąb grzywacz

Gołąb grzywacz – jajka

Gołębie grzywacze mają niezwykłe zwyczaje lęgowe – są mianowicie cały czas zdolne do składania jaj i wszystko zależy jedynie od pogody. Wystarczy, żeby zrobiło się trochę cieplej, żeby złożyły jaja, jednak załamanie pogody sprawia, że je porzucają. Dlatego nawet w październiku czy listopadzie, gdy czasem robi się wyjątkowo ciepło, gołębie grzywacze są w stanie złożyć i wysiadywać jaja, ale nadejście mrozów sprawia, że i tak nic się z nich nie wykluje.

Podobnie się dzieje, gdy do gniazda dotrą ludzie – jego odnalezienie jest dla gołębi sygnałem do porzucenia gniazda i złożenia jaj gdzie indziej, w bardziej sprzyjających okolicznościach.

Gołąb grzywacz - hodowla

W jednym miocie znajdują się 2 jaja, których okres inkubacji wynosi 17 dni. Następnie przebywają w gnieździe około 33-34 dni, by po tym czasie rozpocząć samodzielne życie, a niewiele później doczekać się pierwszego potomstwa. Złożenie pierwszych jaj ma miejsce w pierwszym roku życia ptaków.

Co jedzą gołębie grzywacze? Lubią nasiona, liście, korzonki, płatki kwiatów, owoce bluszczu. W ten sposób należy karmić dorosłe osobniki, ponieważ młode żywią się ptasim mleczkiem – prawdziwym, powstającym w wolu gołębi i niesamowicie pożywnym, który pomaga w ich prawidłowym rozwoju.

O serwisie

Jak odpowiednio wybrać swojego pierzastego przyjaciela? Przeczytaj nasz leksykon ptaków, który Ci w tym pomoże. Poznaj podstawowe zasady opieki nad poszczególnymi gatunkami ptaków, oraz zasady żywieniowe. 

Kontakt

kontakt@exotic-birds.pl

Galeria