Gwarek

Gwarki są jednymi z najbardziej popularnych ptaków ze względu na bardzo dobrą umiejętność naśladowania ludzkiej mowy. Nauka nie sprawia im żadnego problemu, robią to szybko i bez oporów. Nadmienić jedna trzeba, że nie zawsze uczą się dokładnie tego, czego chciałby opiekun. Dlatego warto zwracać uwagę podczas wypowiedzi w otoczeniu gwarków

Gwarek

Gwarki występują w południowych obszarach Azji, czyli Indie, Półwysep Indochiński oraz Malajski. Zamieszkują lasy tropikalne i subtropikalne.

Wygląd gwarków

Gwarki są ptakami sporych rozmiarów, które mogą mierzyć do trzydziestu centymetrów długości, w zależności od gatunku. Wyposażone są w duży i silny dziób koloru pomarańczowego oraz okazałe nogi. Posiadają cechę charakterystyczną w postaci nagich płatków skóry o żółtej barwie, które znajdują się za głową. Całe ciało pokryte jest lśniącymi piórami w czarnym kolorze, z wyjątkiem niewielkich białych plamek będących na piórach.

Długość życia gwarków

Życie gwarków trwa zazwyczaj około ośmiu lat.

Zachowanie i wymagania gwarków

Gwarki z reguły są bardzo towarzyskie, ale nie przepadają za małymi ptakami i potrafią je po prostu zjeść, dlatego też trzeba je odseparować. Najlepiej czują się w towarzystwie innych przedstawicieli tego samego gatunku. Klatka dla kilku takich ptaków powinna być bardzo duża, a najlepiej gdyby była w postaci dużej woliery ogrodowej. Nadmienić trzeba, że nawet jeden osobnik trzymany w małej klatce będzie miał ciężkie warunki, ponieważ gwarki należą do ptaków lubiących ruch, potrzebują dużo przestrzeni i promieni słonecznych.

Gwarek - ptak

Gwarki potrafią generować sporo hałasu i nie wszystkie dźwięki są przyjemne dla ludzi. Podczas pobytu w domu, szybko zapamiętują i uczą się nowych dźwięków, które są często używane w ich towarzystwie. Naśladują nawet takie odgłosy jak dzwonek do drzwi, dzwoniący telefon, gwizdanie czajnika, szum wody, włączony odkurzacz i wiele innych, które zdołają usłyszeć. Wszystkie z tych odgłosów są ochoczo powtarzane, nie zapominając także o mowie ludzkiej.

Z całą pewnością, gwarki mogą być przyjemnymi towarzyszami człowieka. Mają niestety wadę, którą jest szybkie brudzenie obszaru w pobliżu siebie. Porozrzucane resztki jedzenia i wydalanie dość dużej ilości papkowatych odchodów to codzienność.

Pożywienie gwarków

Dieta gwarków składa się przede wszystkim z pokarmów dla miękkojadów. Nie protestują także przed jedzeniem owoców i warzyw.

Rozmnażanie gwarków

Rozmnażanie gwarków w niewoli nie należy do najłatwiejszych. W środowisku naturalnym ptaki te zakładają gniazda w dziuplach. Pisklęta opuszczają swe miejsce pobytu po około dwudziestu dniach.

Systematyka gwarków

Gwarki są blisko spokrewnione ze szpakami, ponieważ należą do tej samej rodziny, czyli szpakowatych, która zalicza się do rzędu wróblowych. Ze względu na to, ich daleką rodziną są również wróble i kanarki.

Systematyka:

  • królestwo - zwierzęta,
  • typ - strunowce,
  • podtyp - kręgowce,
  • gromada - ptaki,
  • rząd - wróblowe,
  • podrząd - śpiewające,
  • rodzina - szpakowate,
  • rodzaj - Gracula,
  • gatunek - Gracula religiosa (gwarek czczony)

O serwisie

Jak odpowiednio wybrać swojego pierzastego przyjaciela? Przeczytaj nasz leksykon ptaków, który Ci w tym pomoże. Poznaj podstawowe zasady opieki nad poszczególnymi gatunkami ptaków, oraz zasady żywieniowe. 

Kontakt

kontakt@exotic-birds.pl

Galeria